maanantai 26. lokakuuta 2009

Ruutukuvioinen neuletoppi lapselle (noin 86 senttiselle)


Vanha neulottu puuvillainen viltti oli pitkään ollut käyttämättä kaapissa. Sen värit olivat kumminkin niin suloiset; vaaleanvihreä, -keltainen, -violetti ja -sininen, että päätin purkaa sen ja tehdä siitä pienimmäiselle jotain kivaa. Valmista vaaleanvihreäkeltaista neuletoppia koristaa ylhäällä ruutukuvio, joka tehdään langannostoin ja olalla on pukemista helpottava nappilista. Topista tuli ehkä hieman liian pieni, lapsihan kasvaa valtavaa vauhtia, joten seuraavaksi aion tehdä violetista ja sinisestä langasta liivihameen hieman suurempana.

Ohje: Puuvillainen purettu lanka muistuttaa lähinnä Luxus Cotton -lankaa Novitalta
3 nappia, puikot nro 4

* Etukappale: Luo 41 silmukkaa vihreällä, neulo ensimmäisellä kerroksella 1 o 1 n, sen jälkeen sileää 12cm. Tee kummastakin reunasta 3 kavennusta 4 kerroksen välein, nyt silmukkamäärä on 35. Vaihda ruutukuvioon neuleen ollessa 20 cm korkea.
Ruutukuvio: neulo 2 kerrosta keltaisella, 3. kerroksella vaihda väri vihreäksi ja neulo *2 o, 1 langannosto oikein, 2 o* jatka tätä kerroksen loppuun. Rivillä on yhteensä 12 ruutua. 4. kerros neulotaan samoin *2 n, 1 langannosto nurin, 2 n*. Kun ruuturivejä on 6 aloita pääntien kavennukset: 5 s keskeltä neuletta ja kummaltakin reunalta 3 s joka toinen rivi. Päätä oikea olka (11 s) kun ruuturivejä on yhteensä 9. Vasempaan olkaan neulo vielä 4 kerrosta aina oikeaa nappilistan alaosaksi, päätä loput 11 silmukkaa.
* Takakappale: Luo 41 silmukkaa vihreällä, neulo ensimmäisellä kerroksella 1 o 1 n, sen jälkeen sileää 12 cm. Tee kummastakin reunasta 3 kavennusta 4 kerroksen välein, nyt silmukkamäärä on 35. Vaihda ruutukuvioon neuleen ollessa 20 cm korkea.
Ruutukuvio: neulo 2 kerrosta keltaisella, 3. kerroksella vaihda väri vihreäksi ja neulo *2 o, 1 langannosto oikein, 2 o* jatka tätä kerroksen loppuun. Rivillä on yhteensä 12 ruutua. 4. kerros neulotaan samoin *2 n, 1 langannosto nurin, 2 n*. Kun ruuturivejä on yhteensä 8 aloita pääntien kavennukset: 12 s keskeltä ja kummaltakin reunalta seuraavalla kerroksella vielä 1 s. Päätä oikea olka kun ruuturivejä on yhteensä 9. Vasempaan olkaan neulo napinläpilista aina oikeaa: 1. krs o, 2. krs neulo 3 o, 2 ylivetokavennusta, 2 o, 2 ylivetokavennusta, 2 o, 3. krs luo puutuvat silmukat napinläpien kohdille, 4. krs o. Päätä silmukat.
* Ompele oikea olka ja sivusaumat. Ompele napinläpilista kädentien reunasta alakappaleen päälle.
* Poimi pääntiestä 42 s ja neulo aina oikeaa 4 krs, tee vielä yksi napinläpi vasemmalle olalle. Päätä silmukat. Poimi vielä sukkapuikoilla kädentieltä 30 s ja neulo avointa neuletta 4 krs aina oikeaa. Päätä silmukat ja ompele kädentien sauma parilla pistolla. Ompele napit. Lopulliset mitat: korkeus 34 cm, leveys 30 cm, ruudukon leveys 20 cm
* Tämän voi myös tehdä kädenteille asti pyöröneuleena, kotoa ei vain löytynyt oikean mittaista pyöröpuikkoa :-).

3 kommenttia:

Mammutti kirjoitti...

Kaunis toppi!

Annukka kirjoitti...

Mahtava ilme pikkuisella, kun katselee itseään peilistä! :o)

Paula kirjoitti...

Tämä ei ollut kumminkaan nyt mikään suunnaton menestys käyttäjäkunnassa, sillä kummallakin kerralla todettiin pontevasti "pois, pois!". Aina ei voi onnistua...