torstai 22. lokakuuta 2009

Kirjoneulotut lumihiutalelapaset


Syksyn kylmetessä 8-vuotias tyttäreni toivoi itselleen lapasia, oikeastaan kahta paria. Hän kuvaili tarkkaan millaiset hän niistä toisista haluaa: sinivalkoiset, joissa joustimessa raitoja ja lumihiutalekuvio selkämyksessä. Kotoa ei löytynyt juuri sitä oikeaa sinistä väriä, mutta marjapuuron värinen lanka kelpasi myös. Oli hauskaa pitkästä aikaan suunnitella jotain alusta lähtien ja lopputulos taisi olla toivotunlainen.

Ohje: Sukkapuikot nro 3, lanka Novitan 7 veljestä väreinä vanha roosa, marjapuuro ja luonnonvalkoinen

* Luo 48 s, eli 12 s yhdellä sukkapuikolla. Neulo raitaista joustinta 2 o 2 n kunnes rannekkeen korkeus on 8 cm.
* Vaihda marjapuuron värinen lanka ja neulo tästä lähtien oikeaa. Lisää ensimmäisellä kerrokselle tasaisin välein 5 s, silmukoita on nyt 53. Aloita vinoneliökuvio valkoisella (kuvio 1). Kun kuvio on 5 kerrosta korkea jatka vinoneliökuvion neulomista puikoilla 1 ja 4, puikoilla 2 ja 3 tehdään lumihiutalekuviota (kuvio 2). Huolehdi, ettei työn takana kulje liian pitkiä lankoja vaan kierrä lankaa silmukoiden välillä tasaisin välein. Lumihiutalekuvio lapasen selkämyksessä alkaa ja loppuu kerroksella punaista.
* Tee peukaloaukko 4. puikolle lapasen ollessa 10 cm korkea, neulomalla ensin 2 o ja sitten nostamalla 6 silmukkaa apulangalle ja luomalla 6 silmukkaa tilalle (oikea lapanen, vasen lapasen peukalo tehdään peilikuvana 1. puikon lopussa).
* Lumihiutaleen valmistuttua jatka vinoneliökuviota ympäri lapasen 5 kerrosta. Neulo yksi kerros punaista ja aloita nauhakavennukset: 4. puikon alusta 1o, 1 nostettuna oikein yhteen ja 1. puikon lopusta 2 oikein yhteen toiseksi ja kolmanneksi viimeisellä silmukalla, 2. puikon alusta 1 o, 1 nostettuna oikein yhteen ja 3. puikon lopusta 2 oikein yhteen toiseksi ja kolmanneksi viimeisellä silmukalla. Kavenna joka toinen kerros 5 kertaa ja sen jälkeen joka kerroksella. Päättele huolellisesti.
* Peukalo: poimi 6 apulangalla odottavan silmukan lisäksi sukkapuikoille 12 silmukkaa peukaloaukon reunoilta ja neulo oikeaa kunnes peukalo on 3,5 cm, kavenna ensimmäisellä kerroksella 2o, 2 yhteen, seuraavalla kerroksella 1 yhteen, 1o ja viimeisellä kerroksella kaikki yhteen kunnes puikoilla on 4 s. Päättele huolellisesti.
* Lopullisen lapasen korkeus on 22 cm. Kaaviokuvat saa suurennettua klikkaamalla kuvaa.

1 kommentti:

Mammutti kirjoitti...

Kauniit lapaset!