torstai 9. joulukuuta 2010

PiparkakkulahjatMeillä tehdään joka vuosi piparkakkutalo ja syödään tyttöjen synttäreillä joulun jälkeen. Tällä kertaa vanhempi tytöistä sai päättää mitä tehdään ja hän keksi pyytää piparkakkulahjoja.

No mutta, sehän sopii! Tällaisella suurpiirteiselle kokkaajalle käy hyvinkin suunnikaiden ja neliöiden väsääminen. Lisäksi laitoin sisälle ylläreitä "paketin" avaajille, joita saa nyt sitten odottaa itsekin kieli pitkänä vielä monta viikkoa. Kaiken lisäksi isompi neiti teki valtaisan työn tekemällä toisen paketin, sen jonka hän saa avata sitten itse.

Paras oppimani piparkakkutalon vääsäämisohje on käyttää pelkkää kuorrutetta ja laittaa kuivumisen ajaksi sauma kiinni yhdellä nuppineulalla. Toimii tosi hyvin, jos vain muistaa kanssa ennen syömistä poistaa nuppineulat. Neula laitetaan vain niin pitkälle kuin on pakko, muuten sitä on vaikea irrottaa. Irrottaessa on hyvä pyörittää nuppia sen verran, että neula tulee mukavasti pois piparista.

Toinen hyvä vinkki on leikata terävällä veitsillä vielä kuuma piparielementti oikean kokoiseksi käyttämällä alkuperäistä mallia. Piparit tuppaavat laajenemaan uunissa välillä yllättäviinkin suuntiin, näin saumoista tulee suunnilleen suorat. Tosin minun kärsivällisyydellä en ole koskaan saanut aikaiseksi sellaista piparirakennusta, jossa kaikki saumat olisivat nätisti.

Ei kommentteja: