torstai 24. syyskuuta 2009

Huopapipo ja -käsilaukkuSyksy tulee, ja jos Pekka Poutaa on uskominen, niin seuraavalla viikolla saa kaivaa jo pipot esiin! Tässä pesukoneessa huovutettu pipo ja käsilaukku, joiden langat ostin käsityömessuilta Wanhasta Satamasta viime joulun alla.

Ohje:
Lanka Naturgarn no.1, 100 % villaa, sukkapuikot nro 6, virkkuukoukku 6
Huovutusneula ja pala vaahtomuovia.

Pipo:
Luo 70 silmukkaa pyöröneuleena ja neulo oikeaa 7 krs ruskealla. Vaihda väri luonnonvalkoiseksi ja jatka pyöröneuleena kunnes työn pituus on 14 cm. Aloita kavennukset; neulo 7 s o, neulo 2 o yhteen ja tee kerroksella tällaisia kavennuksia kerroksen loppuun, neulo seuraavat 3 krs oikein.
Neulo seuraava kavennuskerros 6 s o, kavenna 2 0 yhteen kerroksen loppuun ja neulo seuraavat 3 krs oikein.
Neulo seuraava kavennuskerros 5 s o, kavenna 2 0 yhteen kerroksen loppuun ja neulo seuraavat 3 krs oikein.
Neulo seuraava kavennuskerros 4 s o, kavenna 2 0 yhteen kerroksen loppuun ja neulo seuraavat 2 krs oikein.
Neulo seuraava kavennuskerros 3 s o, kavenna 2 0 yhteen kerroksen loppuun ja neulo seuraava 1 krs oikein.
Neulo seuraava kavennuskerros 2 s o, kavenna 2 0 yhteen kerroksen loppuun ja neulo seuraava 1 krs oikein.
Neulo seuraava kavennuskerros 1 s o, kavenna 2 0 yhteen kerroksen loppuun ja seuraavalla kerroksella kavenna joka silmukalla. Katkaise lanka ja päätä langanpäät huolellisesti.

Huovuta pesukoneessa 40 asteen ohjelmalla, älä käytä huuhteluainetta. Mukaan on hyvä laittaa esim. farkut, jotka eivät enää päästä väriä. Älä kumminkaan täytä konetta liian täyteen. Pese koneessa uudelleen, jos huopuminen ei ole riittävää. Ennen kuivumista muotoile lopulliseen muotoon.

Kukat tehdään neulahuovuttamalla kuivaan pipoon. Taittele villalankaa kukan muotoon muovivaahtopalan päällä ja huovuta neulalla, kunnes kukka on tiivis ja purkaamaton. Lisää keskelle mykiö toisesta väristä neulahuovuttamalla. Kiinnitä kukat pipoon vielä neulahuovuttamalla pipon läpi.

Laukku:
Luo 42 s ja neulo ainaoikeinneuletta 14 cm tummanruskealla, vaihda väri vaaleanruskeaksi ja jatka ainaoikeinneuletta 14 cm, vaihda väri luonnonvalkoiseksi ja neulo ainaoikeinneuletta jälleen 14 cm. Kun työn pituus on 42 cm, tee vaaleanruskealla kavennukset 3 s kummastakin reunasta kaventamalla joka kerroksella kummaltakin puolelta vuorotellen. Jätä päättelylankaa runsaasti nappilenkkiä varten. Virkkaa lenkki paikoilleen ja ompele sivusaumat 18 cm matkalta.

Huovuta kuten yllä. Jos haluat, voit laittaa huovutettan laukun sisään muovipussin, jolloin laukun seinämät eivät tartu koneessa toisiinsa kiinni. Voit ommella puuvillalangalla laukun suun kiinni pesun ajaksi. Tee myös huopakukat kuivuneen laukun reunaan kuten yllä.

Tee Channel-tyylinen hihna virkkaamalla 90 ketjussilmukkaa. Seuraavalla kerroksella virkkaa yksi pylväs ja 5 ketjusilmukaa hihnan tikapuuksi. Virkkaa toisella värillä 100 ketjusilmukkaa ja pujottele ketjusilmukkanyöriä tikapuiden läpi yksi pylväs yli, yksi pylväs ali. Kiinnitä hihna valmiiseen laukkuun ja ompele laukkuun nappi. Sisälle voit halutessasi kiinnittää vielä muovitetun välilevyn, joka antaa ryhtiä laukulle. Välilevyn saa kiinnitettyä rei'ittämällä sen reunoihin pienet reiät 1 cm välein ja ompelemalla puuvillalangalla välilevyn paikoilleen.

2 kommenttia:

Annukka kirjoitti...

Ihanat värit!

Paula kirjoitti...

Nämä norjalaista villaa olevat langat olivat löytö, 100 g kerä maksoi vain yhden euron! Vielä aion tehdä tästä langasta itselleni huopatossut. Eipähän palele varpaat!