keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Jämälangoista raidallinen villatakki

Viime aikoina ei ole tehnyt mieli tehdä mitään neulejuttuja ohjeista, vaan on ollut hauskempaa katsoa mitä tapahtuu jos vaan päästelee menemään. Liittyy varmaankin jotenkin tuohon työelämään ja sen vaatimuksiin; kotona ei sitten haluaisi tehdä enää yhtään mitään ohjeen mukaan.

Harmillisesti ei oikein kehtaa mennä lankakauppaan, ennen kuin jämälankakassi sulaisi edes vähän. Tai oikeammin jämälankakassit, sillä niitä lojuu varastossa jo kolmin kappalein. Valitsin värit siis sen mukaan, mitkä langat olisi nyt parempi saada pois nurkista ja näiden päälle valitsin tehosteväriksi pinkin. Ajatus oli, että tästä tuli farkkujen kanssa pari. Tämän tekemiseen meni juuri tasan joululoman verran, kuinka näppärää!

Ohje: Koko M, langat 7-veljeksestä tuntemattomiin sekoitelankohin, puikot nro 6 ja 4. Raidat 1 - 3 kerroksisia. Ainaoikein neuleet ovat muuten ihan mielettömän lämpimiä!
Takakappale: luo 64 silmukkaa harmaalla ja neulo ainaoikeaa. 4. kerroksen jälkeen aloita raidat. Kavenna 10 cm korkeudesta joka 4 krs 1 silmukka 3 kertaa kummastakin reunasta. Lisää silmukoita saman verran kun korkeus on 20 cm. Kun takakappaleen korkeus on 40 cm aloita kädentien kavennukset kummastakin reunasta joka kerroksella; 3s, 2s ja 1s (yhteensä 5 + 5 silmukkaa). Kun takakappale on 48 cm korkea tee pääntie: Neulo 18s, päätä 16s ja neulo loput 18 s olkapäätä kunnes kappaleen korkeus on 51 cm, neulo toinen olkapää yhtä korkeaksi ja päätä loput 18s samoin.
Etukappale: luo 32 s harmaalla, tee kavennukset toiselle reunalle samoin kuin takakappaleeseen. 4. kerroksen jälkeen aloita raidat. Aloita pääntien kavennukset kun kappaleen korkeus on 30 cm. Kavenna 8s tasaisin joka 4. kerros eri puolelta kuin olet tehnyt kädentien kavennukset. Päätä loput 18 s olkapäästä kun etukappaleen korkeus on sama kuin takakappaleen. Tee toinen etukappale peilikuvana. Langanvaihdot tein kuljetuksina huolehtimalla että langankuljetukset eivät kiristä.
Hihat: luo 32 s harmaalla ja aloita ainaoikealla 4 kerrosta. Loppu neulotoaan sileänä neuleena samalla värillä. Lisää joka 6. kerros kummastakin reunasta 1s kunnes hihan pituus on 52 cm (tässä vaiheessa puikolla on 64s). Kavenna 2x3s joka kerroksella, päätä loput silmukat kerralla. Tee toinen hiha samoin.
Viimeistely: Ompele osat yhteen ja poimi etukappaleista ja pääntieltä joka toinen s. eturesoria varten ohuemmille puikoille. Neulo 4 krs ainaoikeaa, tee napin lävet oikealle puolella joka 8. s kaventaen 1s kummaltakin puolelta ja lisäämällä seuraavalla kerroksella puuttuvat silmukat (5 napinläpeä). Päättele kun resori on 9 kerrosta korkea. Ompele napit kiinni.

3 kommenttia:

sinisukka kirjoitti...

Tykkään juuri tällaisista jämälankatöistä :) ja tää takki on nätti!!

Paula kirjoitti...

Kiitos! On jotenkin rentouttavaa tehdä tällaista vapaamuotoista villatakkia, jossa ei tarvitse turhaan laskea silmukoita :-)

Katri kirjoitti...

Jämälangat ovat kaikkein inspiroivimpia ja tulos on mukava, kuten tässä.