maanantai 21. marraskuuta 2011

Iltalaukku kirjasta!


Olen viimepäivinä pyörinyt hullun lailla osoitteessa www.etsy.com kuolaamassa mitä ihanimpien korujen, laukkujen ja asusteiden perään. Törmäsin siellä ideaan kirjasta laukkuna, ja koska valmiiden laukkujen hinta oli mielestäni hieman rapsakka (n. 100e + postikulut), päätin tehdä sellaisen itse.

Jane Austen fanina valitsin kirjaksi kovakantisen Sense & Sensibilityn, jonka löysin Akateemisesta vajaaseen 20e hintaan. Kirja oli tarpeisiini tarpeeksi iso ja päällystetty tekonahallla, eli olettaisin sen kestävän kulutusta kiitettävästi. Niin, ja ennen kaikkea kirja on mielestäni nätti. (Kerrankin kirjaa saa ihan oikeasti arvostella kannen perusteella!)

1. Esimerkki laukussa oli poistettu sivut kokonaan ja laitettu tilalle ilmeisesti pahvista tehty kehys, joka oli päällystetty kankaalla. Itse halusin säilyttää kirjan mahdollisimman lähellä aluperäistä, joten leikkasin sivut irti kirurgin veitsellä seuraten kirjan omia marginaaleja (eli leikkasin pois vain ne osat, joissa oli tekstiä). Tässä vaiheessa liimasin valmiiksi paketointiin tarkoitettua paksua nauhaa kansisivujen väliin, jotta laukun saa sidottua rusetilla. Myöhemmin päätin, että laitankin siihen nepparin. (Näitä asioitahan ei kannata sunnitella etukäteen... ;o))

2.Liimasin jonkin verran sivuja yhteen, mutta loppujen lopuksi päätin tehdä vuorikankaasta laukkuuni vuoren, joten päätin liimata sen vain kunnolla pohjaan ja sen jälkeen leikkasin ja liimasin sen valmiiksi liimattujen sivujen alle. Vuoren päällä on siis n. 10 sivua liimattua paperia, ja se näyttää mielestäni oikein kivalta, ainakin näkee, että käsin on tehty! ;o)

3. Koska tosiaan päätin laittaa nepparin kiinnitykseksi, muotoilin kansipuolelle nauhasta rusetin, jonka ompelin kiinni. Sen jälkeen ompelin siihen ison nepparin ja vielä pistoja piilottamaan vanhan napin. Takakannen puolelle liimasin pätkän nauhaa kiinni sivuihin siten, että siitä jäi kaksinkertainen läppä nepparin toista puolta varten. Valitsemani nauha ei ollut kovin liimausystävällistä, siitä johtui pyykkipoikaviritys kuvassa 3.

Lopuksi sivelin kirjan reunat erikeeper-tyylisellä liimalla, jotta kirja pysyisi a) kasassa b) siistinä. Pidin myös huolta siitä, että jokaisen liimauksen jälkeen laitoin kirjan kuivumaan painon alle, jotta kosteus ei pääse käpristelemään sivuja.

Kirjan sivut ovat tallessa, ja aion kehitellä niistä jotain hauskaa askarreltavaa, joten nekään eivät hukkaan ole menossa!

Ajan puolesta tämä ei ollut mikään kovin nopea homma: sivujen leikkaamiseen minulta meni yhden päivän verran ja liimaamiseen toinen mokoma. Eli viikonlopussa sain kyllä valmista.

Itse olen lopputulokseen tyytyväinen, enkä malta odottaa, että pääsen tämän kanssa juhlimaan työpaikan pikkujouluja! Pitää vaan toivoa, ettei kukaan intoudu kaatamaan tuoppiaan uuden kaunottaren päälle... :o)

3 kommenttia:

Paula (Lankasydän) kirjoitti...

Voi, kuinka hieno siitä tuli!

Eija kirjoitti...

Tosi kaunis! Sivujen leikkaamisessa mahtoi olla hirmuinen homma!! Kuvan perusteella niitä oli aika paljon...

Annukka kirjoitti...

Ostin varta vasten ihan uuden kirurgin veitsen, joten ei se kunnon terävällä veitsellä paha homma ollut! Kannattaa myös tehdä leikkausta pätkissä, niin ei sormet (ja hermot) väsy. Suosittelen kokeilemaan!